Ερώτηση για το ωράριο των εργαζομένων της «GOLDAIR HANDLING» από το ΚΚΕ

Ερώτηση για το σπάσιμο του συνεχούς ωραρίου εργασίας σε εργαζόμενους της «GOLDAIR HANDLING» κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος ΚατσώτηςΓιάννης Γκιόκας και Λιάνα Κανέλλη.

 

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Θέμα: Σπάσιμο του συνεχούς ωραρίου εργασίας σε εργαζόμενους της “GOLDAIR HANDLING”

Η εταιρεία “GOLDAIR HANDLING” στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, “Ελευθέριος Βενιζέλος”, αξιοποιώντας την αντεργατική πολιτική της σημερινής συγκυβέρνησης, καθώς επίσης και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που εξοπλίζει τη μεγαλοεργοδοσία με όπλα που αυξάνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την κερδοφορία των επιχειρήσεων, προχωράει στο σπάσιμο του συνεχούς ωραρίου εργασίας σε εργαζομένους της.

Πιο συγκεκριμένα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού ανακοίνωσε στις 3/2/2014 στους εργαζόμενους ότι ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν θα προκύψει ανάγκη για σπαστό 8ωρο εργασίας. Η ανακοίνωση της εταιρείας απευθύνεται στο ήδη υπάρχον προσωπικό και συγκεκριμένα σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε εργασιακή σχέση με σύμβαση μερικής απασχόλησης (4ωρο, 5ωρο ή 6ωρο) στις ειδικότητες φορτοεκφορτωτές αεροσκαφών, εργάτες διαχωρισμού, εργάτες καθαρισμού, οδηγοί και συνοδοί εδάφους. Μάλιστα, η εταιρεία ανακοίνωσε και τις βάρδιες με τα εξής ωράρια 05.00-9.00 και 17.00-21.00, 05.30-9.30 και 17.00-21.00, 06.00-10.00 και 17.00-21.00.

Αυτό σημαίνει ότι το καθημερινό 4ωρο, 5ωρο και 6ωρο, δηλαδή η μισή δουλειά, η υποαπασχόληση, θα μετατραπεί σε 15ωρη και 16ωρη πρόσδεση του εργαζόμενου στην επιχείρηση. Συνυπολογίζοντας και το χρόνο μετακίνησής του από και προς την εργασία του, πέρα από το κόστος, σημαίνει ότι από το χάραμα μέχρι το βράδυ θα αναγκάζεται “να είναι στο πόδι”, θα καθηλώνεται ως σύγχρονος Προμηθέας στην υπηρεσία της επιχείρησης. Κατά τα άλλα η επιχείρηση παρουσιάζει την πρότασή της ως προσφορά δυνατότητας πλήρους απασχόλησης.

Είναι προφανές ότι το σπάσιμο της συνεχούς εργασίας, κατά την οποία μεσολαβεί ένα τόσο μεγάλο διάστημα απραξίας μεταξύ των δύο βαρδιών, αλλάζει άρδην την καθημερινότητα του εργαζόμενου, διαλύει τη ζωή του. Ένας τέτοιος εργαζόμενος δεν έχει ούτε ελεύθερο χρόνο, ούτε προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή.

Στον αντίποδα, για την επιχείρηση σμπαραλιάζοντας το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, εξασφαλίζεται η δυνατότητα να χρησιμοποιεί τους εργαζόμενους σύμφωνα με τις ανάγκες της και ειδικότερα ανάλογα με τις ώρες αιχμής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να μην επιτρέψει να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της εταιρείας “GOLDAIR HANDLING”;».

 

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις, Ειδήσεις, Καταγγελίες, Νέα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.