Συναντήσεις ΟΠΑΜ με τα κόμματα της Ελληνικής Βουλής

Αγαπητοί συνάδελφοι.

Τους τελευταίους μήνες , η ΟΠΑΜ προσέγγισε ορισμένα σοβαρά εργασιακά θέματα, με πρόθεση να τα φτάσει μέχρι το τέλος.

Διαπιστώσαμε ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία, τα θέματα άπτονται γενικών πολιτικών της κυβέρνησης, και η έκβασή τους ρυθμίζεται τελικά από τις αποφάσεις του Κράτους.

Δεν είναι θέματα εκτελεστικών οργάνων, αλλά των πολιτικών.

Με αυτό κατά νου, οργανώσαμε διαδοχικές συναντήσεις με τα κόμματα της Βουλής, για να τους ενημερώσουμε για τα θέματα του κλάδου, τις επιπτώσεις που θα έχουν οι επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά και στα φορολογικά θέματα, και για να εκφράσουμε τις απόψεις του κλάδου μας.

Κάποιοι χώροι ανταποκρίθηκαν, κάποιοι άλλοι αδιαφόρησαν πλήρως.

Τη λεπτομερή στάση του κάθε πολιτικού χώρου, την αναλύουμε στο επιμέρους έγγραφο που αναρτάται στον δικτυακό χώρο της Ομοσπονδίας για όσους επιθυμούν να ενημερωθούν σχετικά.

Ανάλυση Εδώ

 

Ο γενικές παρατηρήσεις είναι οι εξής:

Τα μεγάλα κόμματα δεν ασχολήθηκαν καθόλου με την Ομοσπονδία.

Ελάχιστοι βουλευτές γνώριζαν ότι υπάρχουν και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που εκπροσωπούνται από Ομοσπονδία.

Για τις αερομεταφορές, στο μυαλό τους υπήρχε το στερεότυπο Ολυμπιακή – ΥΠΑ. Σήμερα δυστυχώς, μόνο συνδικαλιστικοί φορείς με κομματικό συνδικαλισμό βρίσκουν πόρτες ανοιχτές στα βουλευτικά γραφεία.

Κάποια από τα μικρότερα κόμματα, μας αντιμετώπισαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Προσφέρθηκαν ήδη να κάνουν πολιτικές παρεμβάσεις υπέρ μας, πράγμα που θα εκμεταλλευτούμε άμεσα.

Γενικά τα αιτήματά μας φάνηκαν σε όλους τους πολιτικούς χώρους απόλυτα λογικά και δίκαια, σε αντίθεση με αντίστοιχα αιτήματα άλλων συνδικαλιστικών φορέων, ειδικά του ευρύτερου δημοσίου , των ΔΕΚΟ κλπ.

Παραδέχονται ότι τα φορολογικά βάρη όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές που μας αναλογούν είναι δυσανάλογα υψηλά σε σχέση με την υπόλοιπη φορολογική βάση, και πως πρέπει να μειωθούν.

Προς αυτή την κατεύθυνση, αναγνωρίζουν ότι ο ευρύτερος δημόσιος τομέας πρέπει να συρρικνωθεί και να προσαρμοστούν οι αποδοχές των υπαλλήλων τους έτσι ώστε να μην υπάρχει τόσο έντονο αίσθημα αδικίας στον ιδιωτικό τομέα.

Στο θέμα της κλαδικής σύμβασης της Ομοσπονδίας είχαν τοποθετηθεί ξεκάθαρα θετικά, αλλά με την μεταγενέστερη νέα νομοθετική ρύθμιση πρέπει να ζητήσουμε ξανά τη βοήθειά τους προκειμένου στην πράξη να μην υπάρξουν προβλήματα.
Γενικότερα, η θέση όλων τους ήταν κατά της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων , ειδικά στον ιδιωτικό τομέα.

Σε όλες τις περιπτώσεις, ορίστηκαν βουλευτές σαν σύνδεσμοι μεταξύ της Ομοσπονδίας και των κομμάτων έτσι ώστε να είναι εφικτές παρεμβάσεις τους όποτε τις χρειαστούμε.

Συνάδελφοι, η απαξίωση των πολιτικών , ειδικά των λεγόμενων κομμάτων εξουσίας, είναι πλήρης στα μάτια της κοινωνίας.

Τόσα χρόνια, ο σφικτός εναγκαλισμός των κομμάτων με τον κομματικοποιημένο συνδικαλισμό απαξίωσε και τους συνδικαλιστές στα μάτια των εργαζομένων, αλλά και των εργοδοτών που συχνά με το κατάλληλο μπαξίσι επιτύγχαναν τους στόχους τους.

Εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι η επιφυλακτική στάση της ΟΠΑΜ στο θέμα τις κομματικοποίησης και των παραταξιακών ήταν και η πιο σωστή. Οποιαδήποτε πιθανά προσωρινά οφέλη, θα είχαν λειτουργήσει αλλοτριωτικά στον υγιή συνδικαλισμό του ιδιωτικού τομέα.

Από την άλλη, λαμβάνοντας υπόψη το συνεχές σφίξιμο της μέγγενης στο βιοτικό μας επίπεδο, την ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους και τις επερχόμενες αλλαγές στον εργασιακό και κοινωνικό ιστό, οφείλουμε όλοι να επανεπιβεβαιώσουμε την αλληλεγγύη μας, τη στήριξη των εκλεγμένων αντιπροσώπων μας και την αγωνιστικότητά μας όταν απαιτηθεί για το γενικότερο καλό.

Ειδικά στην περίοδο αυτή, που οι τραγικοί χειρισμοί των τελευταίων κυβερνήσεων μας έβαλαν στη δίνη ενός κυκλώνα, ο οποίος χωρίς να είμαστε σίγουροι που θα μας πετάξει, σίγουρα δεν μας ακουμπήσει στα μαλακά.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Για τη Διοίκηση

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Ανακοινώσεις, Διάφορα, Ειδήσεις, Νέα. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.