Επιστολή σχετικά με την κλαδική σύμβαση των Αεροπορικών Εταιρειών

 

Λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη συζήτηση συσχετισμών μεταξύ Κλαδικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας που καλλιεργείται τελευταία στα πλαίσια του Μνημονίου, η Ομοσπονδία έστειλε σχετική επιστολή στην αρμόδια Υπουργό ζητώντας συνάντηση μαζί της.

Συνημμένη μπορείτε να δείτε την επιστολή μας

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

FEDERATION OF AIR TRANSPORTATION EMPLOYEES (Ο.Π.Α.Μ.)

Αριθ. Εξερχ.: 1851   Αθήνα, 03 Φεβρουαρίου 2011

 

Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κα Λούκα Κατσέλη

Αξιότιμη κα Υπουργέ,

Η «Ομοσπονδία Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών» (ΟΠΑΜ) εκπροσωπεί το σύνολο των εργαζομένων στις Αεροπορικές Μεταφορές, πλην του προσωπικού της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που ανήκει στο Δημόσιο.

Το προσωπικό των Ξένων Αεροπορικών Εταιρειών, από το έτος 1974 καλύπτεται από Κλαδική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφει η Ομοσπονδία μας με την Ένωση Ξένων Αεροπορικών Εταιρειών (ΕΞΑΕ).

Οι μεγάλες Ελληνικές Αεροπορικές Εταιρείες υπογράφουν Επιχειρησιακή Σύμβαση Εργασίας με τους εργοδότες τους, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των άλλων εταιρειών δεν έχει αρκετό προσωπικό για να συγκροτήσει σωματεία που θα είναι σε θέση να διαπραγματευτούν με αξιοπρέπεια τα εργασιακά ζητήματα των συναδέλφων μας.

Η Κλαδική Σύμβαση της ΟΠΑΜ, έχει μία βασική διαφορά με άλλες Κλαδικές Συμβάσεις, όπως π.χ. λογιστών, ηλεκτρολόγων κλπ.

Οι άλλες Κλαδικές Συμβάσεις έχουν εφαρμογή σε μικρές ομάδες προσωπικού εντός της κάθε επιχείρησης, και συνήθως προβλέπουν αυξημένες παροχές σε σχέση με την εκάστοτε επιχειρησιακή.

Στη δική μας περίπτωση, η Κλαδική Σύμβαση ρυθμίζει εργασιακά θέματα όλου του προσωπικού της κάθε Αεροπορικής Εταιρείας, ανάλογα με την ειδικότητα, όπως αεροσυνοδοί, μηχανικοί αεροσκαφών, εκδοτήρια εισιτηρίων κλπ. Οι ειδικότητες των συναδέλφων δεν έχουν αποτυπωθεί στα πλαίσια άλλων συμβάσεων π.χ. ΕΓΣΣΕ κλπ.

Αν δεν εφαρμοσθεί η Κλαδική Σύμβασή μας, όλο το προσωπικό πρακτικά εντάσσεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, πράγμα εντελώς άδικο μιας και το προσωπικό μας απαιτείται να έχει εξειδικευμένη εκπαίδευση, δεξιότητες και αυξημένες ευθύνες σε θέματα ασφάλειας πτήσεων κλπ.

Για τους παραπάνω λόγους, είναι θέμα ουσιαστικής σημασίας να συνεχίσουν τα εργασιακά θέματα των υπαλλήλων στις Αεροπορικές Εταιρείες να ρυθμίζονται από την Κλαδική Σύμβαση που υπογράφει η Ομοσπονδία μας, αλλιώς θα καταλυθούν ολοσχερώς τα εργασιακά δικαιώματά τους χωρίς ελπίδα να αντισταθούν σε πιθανή αλλαγή πλεύσης των εργοδοτών τους.

Λαμβάνοντας υπόψη τη συζήτηση που γίνεται με την ΤΡΟΙΚΑ σχετικά με τη σχέση Κλαδικών και Επιχειρησιακών Συμβάσεων Εργασίας, παρακαλούμε να μας δεχθείτε για να σας ενημερώσουμε για τις θέσεις μας, πριν την καλοκαιρινή περίοδο που έχει μεγάλη σημασία για τον τουρισμό στη χώρα μας.

Εκτιμούμε ότι είναι φρόνιμο να έχουμε έρθει σε μία συνεννόηση έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα που ενδέχεται να βλάψουν τον τουρισμό, στα πλαίσια διαφορών με τους επιμέρους εργοδότες – Αεροπορικές Εταιρείες.

Εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να βλάψουμε άλλες κοινωνικές ομάδες με κινητοποιήσεις την πλέον ευαίσθητη περίοδο. Ελπίζουμε ότι και το Υπουργείο θα αναγνωρίσει έμπρακτα τη θέση μας αυτή, δίνοντάς μας τουλάχιστον την ευκαιρία να προβάλλουμε τις θέσεις μας τεκμηριωμένα, με όλα τα σχετικά οικονομικά στοιχεία.

 

Αναμένοντας την απάντησή σας, διατελούμε,

 

Με τιμή

Για τη Διοίκηση

Χρήστος Καραγιάννης – Πρόεδρος

Παναγιώτης Σαμαράς – Γεν. Γραμματέας

Δημοσιεύθηκε στην Συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι κλειστά.